Search This Blog

Saturday, May 31, 2014

Buat I.C dan Lesen Memandu Yang Hilang di UTC

Hari Selasa pg2 tu smpi opis lgsg xder selera nafsu mkn mcm selalu. Besenye pg2 da kedengaran angin2 kus2 memaut di perut minta di isi. Nak wat kerja pn takde mood. Mn taknya. Wrislet hilang dlm tu mcm2 bende ada. Antara yang ada dlm tu duit (plus minus RM1K). IC, Lesen, ATM, CC, pas kerja. Tp mood stil ok xderla sedih sgt xtau kenapa. Redha mungkin?

Hasil gugle ramai yg kate report police tu tak penting sbb kalau atas kecuaian / tercicir tetap kene bayar denda. Ade gak sorang awek ni yg marah dgn polis sbb wallet die dicopet dlm bas tapi polis buatkan laporan sbb keciciran. Menurut dia polis tu kata nnt menyusahkan diorg utk pergi buat siasatan di tpt kejadian dan sbg.nya. Ape plak camtu kan. Sian awek tu. 

So atas dasar gugle td, aku pn tawakal jerlah ajak en asben g jer buat IC dan lesen kat UTC yang berdekatan sbb rasenyer ramai tahu yang UTC sumer agensi ada dlm tu. One Stop Centre katernyer. Walaupun report polis asal tu belum dicop tp bwk jerla. Kalau dicop pon TETAP kene bayar denda kehilangan kan huhuhuu T_T

Dalam kol 11.30 pg kami smpi di UTC Pudu. Parking memang agak susah tp tempat tu selesa sbb semua pn kat situ. Masa nak amik no. cakap dengan staf tu nak wat IC baru sbb hilang. Staff tu tak tya pn pasal police report die suh bayar denda jer. Haa tgk la sendiri...

credit to revlonmerah.blogspot.com

Yang sedihnya baru jer tukar IC baru last 2 month bayar RM10  .. Ok siap amik gambar dalam kol 1 lebih. Yg bestnya kaunter tak tutup pun. Cuma tinggal 1 atau 2 kaunter jer bukak. Bagus betul pejabat gomen mcm ni. nora kasi 5 * .. Tapi still IC x dapat haritu jugak maybe sbb da separuh hari. So kene dtg amik esok. Lepas dapat IC sementara kitorg pn terus carik opis JPJ berdepan jer dengan JPN tp tgk2 tutup sebab system down. Aku ajak asben lunch kt Foodcourt atas dan solat siap2 b4 blk ke opis. Mkn kt atas foodcourt atas tu kebanyakkannya nasi campur. Kalau korang nk makan pergila kedai yang belakang2 tu murah sikit daripada kedai yang depan2 dekat dgn lif. Caj makan mcm x sesuai jer dgn lauknye. Ptt la x ramai org makan kt kedai dia.

Lps solat, ajak asben lalu blk dpn JPJ tgk ehh da ok plak. terus tya kaunter boleh ker mohon lesen guna IC sementara? Officer tu cakap boleh tp kene bawak gambar. So carik la kedai gambar kat situ. Ada la 1 kedai harganya pn boleh tahan RM16 utk 4 keping gambar. Then rasa nk fotostat IC Sementara manala tau kot JPJ mintak ker. Photostat plak 30sen sekeping. Amik kesempatan ker? Sabor jerla..

Buat lesen kejap jer walau ada lebih kurang 10 orang masa tu. Abg JPJ check and ckp baru jer buat bulan Ogos aritu kan. Hm nk wat camner bang. Wallet kene copet. IC pn sy br tukar baru juga pon hilang. Lepas bayar denda RM20 dapatlah lesen baru mcm IC tu (mcm yg hilang) yang aku akan gunapakai utk 5 thn akan dtg.

Since bank dekat ngn opis ajak asben try luck g Maybank untuk apply kad ATM. Malangnya permohonan kad ATM perlu gunakan IC asal kalau nk guna IC sementara kene g apply kad tu dekat branch yang kita buka akaun. Sokeylah~~

Esoknya kol 11pg gak smpi kt UTC Pudu. Sampai kat JPN amik nombor dan tunggu dalam 1jam da dpt IC baru yehhhh. Balik opis dan terus g wat kad ATM. Kene bayar RM12 yer. Kalau xnk bayar die tolak jer duit dlm akaun. Kad ATM tu boleh pilih nak kad ATM kuning biasa atau Kad Debit gambar buah ceri. Nantila citer apa kelebihan kad2 ni pulak. Fuhhhh lega dah rase hati ni. Alhamdulillah. :)

8 comments:

  1. Hi assalahmulaikum nama saya zameer saya asal KT Kl .tumpang Tanya ye ic dh kena hilang tiga Kali .tapi KT UTC boleh buat bayaran RM 10 shjkan Dan lesen denda bayar rm20 shj kan I takut nanti kena bayar rates ratusan pulah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hilang IC sekali denda rm100 dua kai hilang rm200 kali ke 3 rm1000. saya tak tipu awak boleh check di website JPN.

      Delete
  2. Hi assalahmulaikum nama saya zameer saya asal KT Kl .tumpang Tanya ye ic dh kena hilang tiga Kali .tapi KT UTC boleh buat bayaran RM 10 shjkan Dan lesen denda bayar rm20 shj kan I takut nanti kena bayar rates ratusan pulah .

    ReplyDelete
  3. Boleh tahu kamu pergi mana punya jpj buat lesen

    ReplyDelete
  4. Boleh tahu kamu pergi mana punya jpj buat lesen

    ReplyDelete
  5. nak tanya. .sblm ni pnh hilang ic ke atau kamu tukar ic lama ke ic baru..kira ic yg hilang ni..Kali ni ke berapa kali da hilang ??

    ReplyDelete
  6. Slmat mlm nak tanya dompet suami sy tercicir pd mlm tadi kena buat report polis ke ?????

    ReplyDelete
  7. Ini kali pertama hilang ici, lesen , dan kad bnk lesen memandu kena denda berapa ya

    ReplyDelete