Da 17 hari kita berpuasa, mesti selera da x 'setajam' waktu hari pertama berpuasa. Ada pula yg smpi x tahu nk mkn apa dan mkn sekadar utk berbuka shj. Buat yg selalu terkandas dalam trafik jammed dan tiba lewat ke rumah (mcm aku), di sini ada resipi yg mudah n sempoi giler utk dimasak walapun di saat2 nk berbuka. Serbuk lada hitam digunakan utk meng'kick'kan lg masakan ni di kala lidah seperti sudah 'tuli'. Berani cubalah. Anda pasti suker~ -^_^-
Bahan-bahan :
500 gm daging lembu (potong kecil dan nipis)
2 s/b kicap pekat
2 s/b tepung jagung (bancuh)
1 cawan air
2 s/b lada hitam (tumbuk)
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...
Bahan Tumis (MAYANG / HIRISKAN):
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar
Bahan Hiasan:
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang (potong 1 inci)
1 biji tomato (belah 6)
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.
3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.
4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.
Selamat Mencuba
ein O_o
hmmm nampak lapor....!!!
ReplyDeletelom lg biler tgh masak nnt bau tu yg x tahan..wuhuiii~
ReplyDelete